Premiepenger

Det er store bonuser knyttet til Champions League kvalifiseringen, særlig når det kommer til pengepremier og tilskuertall. Kvalifiserer laget seg til en sluttspillkamp kan hjemmepublikummet juble over minst tre fantastiske kamper med fullstappet tribune. Lagene kan også ta med seg pengepremier på nesten 85 millioner kroner (110 millioner totalt). I tillegg gir hvert eneste poeng i gruppespillet klubben ytterligere 400 000 kroner.

Disse pengepremiene har kanskje ikke så mye å si for de store klubbene som Chelsea, Manchester City og Barcelona, men mindre velstående klubber kan gjøre godt av ekstra penger å rutte med. Real Madrid sin spiller Casemiro koster omtrent like mye på overgangsmarkedet som seks gruppeseiere, ca 190 millioner norske kroner.

Champions League Ball

Det er ikke kun pengepremiene som hjelper klubbinntektene. Champions League betaler ut en viss prosentandel av markedspoolen av tv-rettighetene til lagene i gruppen, dette beløpet er på nesten fem milliarder kroner. En stor del av lagene er avhengige av populariteten i hjemlandet. For svenske Champions League klubber mottar de ofte 70-80% i tv-bonus for gruppekvalifiseringer og play off kamper.

Her hjemme i Norge kjemper de 16 lokale klubbene om å vinne Eliteserien, tidligere kjent som Tippeligaen. Forrige sesong var det Rosenborg som kunne juble høyest etter å ha sikret et nytt trofé etter å ha spilt uavgjort mot Strømsgodset. Seieren gir Rosenborg 20 millioner kroner i premiepenger, i tillegg til en andel av en kommersiell pott og utviklingsmidler. Laget som sikrer andreplassen i serien får 17,2 millioner kroner, og det skiller nesten 7,8 millioner fra andre til femteplass.

Hvert år deles det ut flere millioner i markeds- og medieinntekter til klubber som spiller i OBOS-ligaen og Eliteserien. Dette beløpet fordeles på de ulike klubbene. 50 prosent fordeles likt, mens de resterende 50 prosentene fordeles ut ifra plassering.
Som du skjønner spilles det ikke kun om ære og berømmelse. En god plassering er viktig for videre utvikling av klubben, og kan bestemme hvilke spillere de skal ta inn, trenere, utvikling av spillere og dekke kostnader.